MAMT Virtual
 

 
Aprenem jugant
 

 
Logo MAMT Pedagògic
 

 

Pots trobar-nos a:


Facebook
Flickr
Twitter
YouTube
RSS
 
 
Et trobes a:   Portada > Notícies > Presentació del mò...

Presentació del mòdul interactiu "Homenatge a Sarajevo: símbols de violència"

8 d'abril de 2011

Sarajevo

El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona presenta el mòdul interactiu Homenatge a Sarajevo: símbols de violència, sobre l’obra “Homenatge a Sarajevo” de l’artista vallenc Jaume Solé (Valls, 1943), dins del marc de la commemoració del Bicentenari del Setge de Tarragona.

Un dels principals objectius del Servei Pedagògic del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona – MAMTPedagògic - és l’ampliació del coneixement dels seus públics i donar eines per tal d’aprofundir en  el significat de les col·leccions. Els museus actuals estan experimentant grans canvis a través de les anomenades tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que ens ofereixen instruments de difusió per tal de potenciar la interrelació entre el visitant i l’objecte exposat.  El mitjà digital possibilita la democratització de l’accés a la informació, la qual cosa redunda en un apropament al bé patrimonial.

El mòdul interactiu  Homenatge a Sarajevo: símbols de violència es presenta en format digital a través d’una pantalla tàctil de fàcil accés a la informació amb la voluntat de motivar a la participació del visitant per tal de tractar la simbologia i el significat de l’obra de Jaume Solé, Homenatge a Sarajevo,  i  d’acostar a tots els públics el seu llenguatge plàstic, aprofundint en el seu coneixement d’execució i conceptes.

Jaume Solé va visitar la ciutat de Sarajevo anys abans del conflicte i conservava el record d’aquella ciutat europea en la qual convivien cultures i religions diferents. Amb l’esclat de la guerra no entengué com els homes arribaren a actuar d’una forma tan irracional fins al punt de  sumir el seu país en un bany de sang.

Aquesta inquietud la  traslladà a Homenatge a Sarajevo, una obra amb una forta càrrega iconogràfica, que vol ser memòria d’aquella guerra que va colpir Europa als anys 90 del segle XX, però alhora vol representar les atrocitats que es cometen en tots els conflictes bèl·lics: assassinats, mutilacions, violacions, etc. La commemoració del Bicentenari del Setge de Tarragona és l’àmbit adequat per reflexionar sobre el fet de la guerra tot projectant-nos vers una cultura per a la pau.

El compromís de Jaume Solé, com a artista, amb la seva època, el duu a elaborar aquest mural de 180 x 420 cm. format per 21 cassetons (set mòduls de tres espais cadascun), en el que la seva consciència social i imaginari artístic han contribuint a que l’expressió de Jaume Solé arribés a la seva màxima abstracció.

El mòdul interactiu Homenatge a Sarajevo: Símbols de violència  es troba ubicat, de forma permanent,  a la sala Contemporaneïtat  del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona davant de l’obra Homenatge a Sarajevo.