MAMT Virtual
 

 
Aprenem jugant
 

 
Logo MAMT Pedagògic
 

 

Pots trobar-nos a:


Facebook
Flickr
Twitter
YouTube
RSS
 
 
Et trobes a:   Portada > Notícies > Presentació del lli...

Presentació del llibre i inauguració de l'exposició "Josep Busquets, l'escultor de Valls"

04/04/2014

Josep Busquets

Teresa Camps: Josep Busquets, l'escultor de Valls
Col·lecció de llibres d'art Tamarit, vol. 33
Coeditat per la Diputació de Tarragona i Viena Edicions
Presentació: Biblioteca Popular de Valls, 4 d'abril del 2014, a les 19.30 h
A continuació, tindrà lloc la inauguració de l'exposició del mateix títol al Museu de Valls

Josep Busquets i Òdena va néixer a Fontscaldes el 1914 i va morir a Barcelona el 1998.
El llibre Josep Busquets, l'escultor de Valls és un assaig entorn de la vida i l'obra de l'artista i en reflecteix l'aprenentatge i la realització personal. Es fa èmfasi en la seva relació amb la ciutat de Valls, on va viure alternant la residència amb Barcelona, i de la qual va rebre encàrrecs importants que avui constitueixen una important riquesa patrimonial de l'espai públic de la ciutat. En aquest sentit, el Monument als Xiquets de Valls ha esdevingut emblemàtic i representatiu tant de la capital de l'Alt Camp com de la manera de fer de l'escultor.

L'assaig, al mateix temps, situa l'obra de Busquets en el complex entorn de la postguerra artística a Barcelona, on va iniciar-se com a escultor. Home solitari en el seu treball però no en les seves relacions amistoses, veïnals i de tertúlies artístiques, va entendre l'escultura amb la confiança de l'ofici ben après i experimentat i va resoldre la major part de la seva obra personal utilitzant la talla directa, és a dir, treballant la matèria, com ell deia, "a martellades", per tal d'extreure'n la forma. El resultat obtingut va prendre, doncs, un aire volgudament primitiu.

Mai no va allunyar-se de la figuració, en què la forma femenina jove i robusta -iconogràficament hereva en certa manera de l'anterior etapa escultòrica catalana coneguda amb el nom de noucentisme- apareix sovint nua, dempeus o cercant formulacions volumètriques agosarades, a vegades poc habituals en la representació de la figura femenina, i esdevé el tema constant i preferit.

Si la figura femenina nua va constituir la seva obra de creació personal, no per això Busquets va evitar altres encàrrecs: va ser autor de més d'un centenar de retrats, d'obra religiosa i d'obra monumental. Va prear la pedra com a material bàsic, però no va defugir el bronze ni la terra cuita.

Valls, la seva ciutat, el va estimar i el va reconèixer com el seu escultor, aquell que va saber donar forma al sentiment col·lectiu de la ciutat, de la seva gent i de les seves singulars tradicions.