a cura d'Enric Baixeras Sastre
signatura saumells
alt

Lluís M. Saumells Panadès (Gironella 1915 – Tarragona 1999), escultor, pintor i dibuixant, és un dels artistes de la renovació catòlica que ocorregué a Occident després de l’última guerra mundial. Les avantguardes havien estat condemnades pel nazisme, i, amb la victòria dels aliats, van esdevenir llenguatge artístic universal i símbol de les llibertats. Saumells figura entre els continuadors de l’esperit avantguardista.

Saumells anà a París. Hi restà uns cursos per perfeccionar-se i donar-se a conèixer.

Va exposar al nostre país, i a Castella, França, Suïssa, Alemanya, Suècia i l’Amèrica del Nord. Va ser premiat en diversos certàmens. L’any 1958, seleccionat a la 41a Mostra Internacional patrocinada per la fundació Carnegie, a Pittsburgh.

Saumells era tarragoní per l’origen de la seva família i per haver triat Tarragona per viure-hi i exercir-hi el seu art. Hi començà a modelar quan tenia 15 anys. Allí obrí sengles tallers personals, se’n serví d’altres, i hi creà la major part de la seva obra. Des de Tarragona es donà a conèixer al seu país i a l’estranger, i es presentava a tot arreu com a artista català. També exercí a Tarragona el servei públic de professor (1949-1952) i de director (1952-1984) de l’Escola-taller d’Art de la Diputació.

© 2010 Museu d'Art Modern de Tarragona