MAMT Virtual
 

 
Aprenem jugant
 

 
Logo MAMT Pedagògic
 

 

Pots trobar-nos a:


Facebook
Flickr
Twitter
YouTube
RSS
 
 
Et trobes a:   Portada > Exposicions Temporals > RUFINO MESA

RUFINO MESA

COMELLA ESCULTURA NATURA (CEN)

Del 9 d'abril al 25 de maig de 2008

RUFINO MESA

Què és, on és És un parc d’escultures que dialoga amb el bosc mediterrani. Situat al terme de Tarragona, a la carretera Pont d’Armentera, al quilòmetre tres direcció Els Pallaresos. Està ben comunicat, a prop de l’autopista, del TGV, del barri St. Pere i St. Pau i dins dels pinars de l’Ermita del Loreto.

Història Al centre del parc hi trobem una masia de pedra i fang, materials usuals en l’arquitectura popular de la zona. L’edifici te algunes restes del segle XIV-XV, les petjades de les reformes del XIX i les restauracions del XX. Tot el conjunt, masia i bosc, manté en allò possible les característiques del paisatge mediterrani, pins, alzines, (una d’elles centenària), romaní, margalló i arbusts naturals de la flora autòctona.

Taller d’idees i obres Actualment la Comella és el taller i la residència de l’escultor Rufino Mesa i la seva família. Ha estat ell qui ha tutelat l’última restauració del mas i l’adequació de l’espai exterior. Tot i mantenint l’estil i els materials d’origen, ara s’han incorporat amb molta cura els serveis de la vida moderna. S’han habilitat sales d’exposicions, magatzems, taller de pedra i foneria, patis iterios, espais polivalents, pàrking, etc.

L’aliança amb la natura En un diàleg permanent amb la natura, s’ha portat una activitat orientada a millorar la finca fent aportacions de terres, recollida d’aigües de pluja, replantació d’arbres i neteja del bosc. En els darrers onze anys La Comella s’ha esdevingut en un projecte de vida i en un lloc singular on s’agermanen la tradició i la modernitat, la natura i l’art.

El parc d’escultures Al voltant de mas hi han 68.000 m2. els quals s’han configuren un parc d’escultures amb més de vuitanta obres de l’autor. El trajecte escultòric transcorre per camins de grava i terra batuda i l es obres es troben entre els arbres sense massa interferència visual entre elles. El parc s’organitza en un circuit de camins on passejar envoltat per pins, alzines i flora mediterrània, es conjuga amb la contemplació de les instal·lacions escultòriques.

La matèria, la idea L’obra de l’escultor Rufino Mesa és el resultat d’una llarga trajectòria de treball amb peces de gran format construïdes amb materials sòlids i perdurables: bronze, marbre, ferro etc. materials que suporten adequadament les condicions climàtiques de l’exterior. Entre els temes que tracta predominen aquells d’orientació humanística; l’abstracció, l’objecte presentat, el valor del concepte i el respecte a la matèria configuren l’obra. La idea i la matèria opten per les formes sòlides, per els missatges encriptats i per respirar allò que ell anomena, - l’alè físic de la realitat estètica.

Les obres En la sèrie Ocultacions ( Exposades a la Comella), predomina el contenidor de secrets, les capses, les urnes i les arquitectures mínimes, les quals contenen al seu interior l’obra pròpiament dita. Les ocultacions configuren part important del treball realitzat, són la resposta del escultor al llenguatge que emana de la natura.

A la Comella poden trobar obres com L’anell de pedra, obra que materialitza la seva tesis doctoral i que planteja la necessitat d’una aliança amb la natura. També la Capilla Turkana, Glíptica, No parlaré mai més, Las piedras del consuelo...