MAMT Virtual
 

 
Aprenem jugant
 

 
Logo MAMT Pedagògic
 

 

Pots trobar-nos a:


Facebook
Flickr
Twitter
YouTube
RSS
 
 
Et trobes a:   Portada > Exposicions Temporals > LA BEN PLANTADA

LA BEN PLANTADA

El Noucentisme 1906-2006

Del 5 d'octubre al 5 de novembre de 2006

LA BEN PLANTADA

L'any 2006 es commemoren els centenaris de la mort del pintor Paul Cézanne (Ais de Provença 1839-1906) i dels inicis del Noucentisme, moviment cultural i artístic hegemònic a Catalunya durant les primeres dècades del segle XX i que tingué com a referència l'esmentat geni francès pare de la pintura moderna. L'escriptor i filòsof català Eugeni d'Ors impulsà el nou moviment amb la publicació del Glosari, el 1906. Om podrà gaudir en la present mostra, per primer cop, de la col·lecció d'art privada d'Eugeni d'Ors.


L'exposició, organitzada per BANCAJA i el Museu Diocesà de Barcelona, i la col·laboració del Museu d'Art Modern de Tarragona, Museu Nicanor Piñole de Gijón i Associació de Bibliòfils de Barcelona, La Ben Plantada (El Noucentisme 1906-2006) mostra aquest moviment català que gaudeix d'un notable reconeixement a nivell internacional, doncs en ell es formaren els nostres genis de les Avantguardes: Dalí, Miró i Picasso, de qui també el 2006 commemorem el 125 aniversari del seu naixement.

L'ideal femení del Noucentisme el perfilà Eugeni d'Ors amb la seva obra La Ben Plantada, que simbolitzava les virtuts de la cultura catalana, arrelada en les antigues cultures mediterrànies, Grècia i Roma. Així, l'exposició presenta més de cent representacions femenines de grans artistes com Cézanne, Maillol, Matisse, Derain, Casas, Gargallo, Hugué, Albéniz, Clarà, Marès, Obiols, d'Ors, Pichot, Pruna, Ricart, Smith, Sunyer, Togores, Torres García, Dalí, Miró o Picasso, entre molts d'altres.