MAMT Virtual
 

 
Aprenem jugant
 

 
Logo MAMT Pedagògic
 

 

Pots trobar-nos a:


Facebook
Flickr
Twitter
YouTube
RSS
 
 
Et trobes a:   Portada > Exposicions Temporals > ELS 4 GATS

ELS 4 GATS

De Casas a Picasso

Del 8 de setembre al 23 d'octubre de 2005

ELS 4 GATS

Els Quatre Gats obrí les seves portes el 12 de juny del 1897 i les tancà el 26 de juny del 1903. Durant aquests sis anys el local -que Pere Romeu, l'hostaler, en un dels fulletons que en publicitava la inauguració, no sabia ben bé com definir: "Cerveseria-Taverna-Hostal (no se sap encara com se n'ha de dir d'aquesta mena d'establiments)"- es convertí en lloc de trobada per a artistes modernistes i també de les generacions més joves; esdevingué centre de la vida bohèmia i focus cultural de la Barcelona del tombant de segle; un cau de la modernitat.


4 Gats. De Casas a Picasso presenta prop d'un centenar d'obres (pintura, dibuix, escultura i cartells) d'un conjunt de trenta-tres artistes, vinculats al mític establiment barceloní (vegi's llistat adjunt). La mostra es completa amb un ampli conjunt de documents de l'època: fotografies, menús, postals, invitacions, cartells, llibres, revistes (Quatre Gats, Pèl&Ploma, Arte Joven...), i objectes com l'ensenya de la cerveseria que s'atribueix a Picasso, gerres...

El local regentat per Pere Romeu oferí als artistes joves l'oportunitat d'exhibir les seves obres; Casas, Rusiñol i Utrillo -artistes reconeguts i fundadors de l'establiment- no hi exposaren individualment, encara que sí que van participar en la col·lectiva inaugural el 1897.

La resta de mostres que s'hi presentaren, exceptuant la de Darío de Regoyos, corresponien a artistes joves, que ni eren coneguts ni comptaven amb mitjans per exposar en els circuits establerts: Nonell, Pichot, Gosé, Torent, Casagemas...

El subtítol de l'exposició, De Casas a Picasso, vol expressar aquest ampli ventall de noms que va des de Ramon Casas, que era ja una figura reconeguda en aquell moment, fins a Pablo Picasso, que pertany a la generació més jove. De fet, Els Quatre Gats va constituir una plataforma d'enllaç generacional entre el grup de vells modernistes que va impulsar-lo i una generació més jove, àvida de modernitat i de novetats, per a la qual l'establiment va ser lloc d'acollida i espai iniciàtic. La mostra vol evidenciar la presència d'artistes que sovint no apareixen vinculats a Els Quatre Gats i la d'altres que són menys coneguts o fins i tot desconeguts. Sovint, en parlar dels artistes d'Els Quatre Gats ens referim a Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo, Pablo Picasso, Carles Casagemas, Ricard Canals, Isidre Nonell, Ramon Pichot o Ricard Opisso, però hem de pensar també en Anglada-Camarasa, Darío de Regoyos, Joaquim Mir, Eliseu Meifrèn, Josep Dalmau, Manuel Ainaud, Emili Fontbona o Juli Vallmitjana, i en d'altres gairebé desconeguts, com Eveli Torent, Joaquim Biosca, Francesc Sardà, Lluís Bonnín, Claudi Grau o Enrique Mulder. Mitjançant les més de noranta peces que es presenten es fa evident l'heterogeneïtat de la producció d'aquest ampli conjunt d'artistes.

El catàleg de la mostra manifesta un especial interès per alguns d'aquest artistes menys coneguts com Eveli Torent, estudiat per Francesc Fontbona i Lluïsa Sala, o els dibuixants Francesc Sardà i Joaquim Biosca, estudiats per Glòria Escala. Un text de Josep Bracons dóna una visió d'Els Quatre Gats dins la Barcelona modernista i Jordi À. Carbonell ens apropa al mític local a través de Ricard Opisso, els seus dibuixos i les seves memòries.

Des dels seus inicis, el local, instal·lat als baixos de la casa Martí, obra del jove arquitecte Puig i Cadafalch, acollí a més d'exposicions altres manifestacions culturals com espectacles d'ombres xineses i funcions de putxinel·lis o vetllades literàries i musicals, i s'hi celebraren les reunions que donaren lloc a l'Associació Wagneriana. Ramon Pinyol i Xosé Aviñoa expliquen la importància d'Els Quatre Gats en el context literari i musical del moment.

I, per descomptat, la presència de Pere Romeu, tan popular gràcies als dibuixos d'en Casas, Picasso o Opisso i a les caricatures publicades a la premsa i les mil i una anècdotes i, no obstant això, un gran desconegut del qual molt a poc a poc es van esbrinant dades biogràfiques. Un oli i una aquarel·la mostren la seva activitat com a pintor i Josep Bargalló Valls, des de les planes del catàleg fa una aproximació al personatge.

Text del catàleg realitzat per la comissària Charo Sanjuán .