MAMT Virtual
 

 
Aprenem jugant
 

 
Logo MAMT Pedagògic
 

 

Pots trobar-nos a:


Facebook
Flickr
Twitter
YouTube
RSS
 
 
Et trobes a:   Portada > Exposicions Temporals > JOSEP CAÑAS

JOSEP CAÑAS

Exposició antològica

De l'1 de juliol fins el 28 d'agost de 2005

JOSEP CAÑAS

L'any 2005 es commemora el centenari del naixement de l'escultor Josep Cañas i podríem dir que evoquem, també, gairebé cent anys d'una vida en comunió amb l'art. L'Escola d'Arts i Oficis de Vilanova i la Geltrú fou el seu bressol i Joaquim Mir la mà que guià Josep Cañas en l'aprenentatge de l'art, una mà ben propera al nostre entorn, que coneixia bé la decisió i la força de la gent de les nostres terres.

El Cercle Artístic i el de Sant Lluc li ofereixen el suport artístic que necessitava, mentre que les tertúlies de cafès com la Rambla, el Liceu o el Zurich li permetien un contacte personal més enllà de l'art, obert a tots els successos culturals i mundans que el rodejaven.


El 1947, arran d'una exposició realitzada al Museo de Arte Moderno de Madrid, l'Instituto de Cultura Hispánica li adquireix el relleu A les missions per tal d'instal·lar-lo a la missió de Sant Carles Borromeu a Carmel, Califòrnia. Quan Josep Cañas embarca a bord del paquebot Magallanes, al port de Bilbao, que el transportaria a Nova York per rebre l'obra, l'escultor iniciaria una experiència que durà vora set anys i que suposaria descobrir Mèxic i la riquesa indígena. Les diferents races d'un país es veieren reflectides en els dibuixos i les escultures de Josep Cañas. L'obra mexicana de Cañas li suposa un ampli reconeixement a nivell internacional.

La gran capacitat que tenia pel dibuix la podem veure reflectida en la publicació 700 rostres -que sortí a la llum l'any 1986-, un recull de retrats de personatges famosos i gent anònima realitzats al llarg de la seva vida artística; i, més endavant, l'any 2000 es publicà la monografia que porta per títol Josep Cañas. Mèxic, els meus anys amb els indígenes.

Des de Banyeres sorgeix ara aquest homenatge per commemorar aquesta figura, sens dubte cabdal per a la història de l'escultura catalana, amb una important projecció internacional. Tots sabem la dificultat que genera el reconeixement d'un artista; en aquest cas, Josep Cañas fou afortunat perquè ja fou reconegut en vida. El repte és ara mantenir viva la memòria i l'interès per la seva obra per tal que les futures generacions puguin reconèixer la seva labor. Així, la difusió de l'obra de Josep Cañas és un pas més en la tasca per al reconeixement dels nostres artistes.

Rosa M. Ricomà Vallhonrat

Directora del Museu d'Art Modern de Tarragona