MAMT Virtual
 

 
Aprenem jugant
 

 
Logo MAMT Pedagògic
 

 

Pots trobar-nos a:


Facebook
Flickr
Twitter
YouTube
RSS
 
 
Et trobes a:   Portada > Exposicions Temporals > JOSEP M. BALANYÀ
JOSEP M. BALANYÀ

Estats de so/roll i d'ànima

Del 8 de febrer de 2005 fins el 6 de març de 2005

JOSEP M. BALANYÀ

Estats de so/roll i d'ànima representa una visió abstracta de diversos estats quotidians i mecànics de la vida. Una visió dels elements més enllà de la seva realitat i de la realitat de les nostres vides. Una connexió que relaciona objectes estètics amb el so pur, el so musical, el soroll (so/roll) i l'ànima, la qual es nodreix en part dels sentiments produïts pels sons.

La instal·lació consta d'un recull de nou peces que l'artista ha anat creant en els darrers sis anys, en els que ha desenvolupat una recerca sonora paral·lela a la seva relació amb el piano. Les peces representen a elements que es troben a la natura, com pedres i aigua (Petraquarium) o fusta (Bastoni), altres mostren objectes trobables a la ciutat, com mobles vells (Sommier primo), metalls en forma d'eines (Glockenspiel), metalls en forma d'escultures sonores encunyades (Cinco exteriores ke cuelgan) o de ferralla reciclada (Stahlofon), instruments en desguàs (Klavibaltikum, Interior núm. uno) i utensilis de belles arts (Kratzklang).


El que es pretén mostrar en aquesta instal·lació és la constant dissociació que el ser humà experimenta entre la realitat sonora que se li imposa, la realitat que ell mateix viu i la vertadera realitat, que potser no existeix. Es realitza una introspecció sonora i visceral, una expansió de l'espectre sonor i de diverses situacions acústiques.

L'espectador viatja envers paisatges sonors lliures i inexplorats. La disposició dels diferents elements convida a moure's dins aquest jardí d'Eustaqui. A més a més, el públic té l'oportunitat de tocar els objectes i de produir-hi sons, de fer música. Justament aquesta possibilitat d'intervenció, aquest fet de violació de l'obra, manté viva l'exposició d'unes peces, la finalitat última de les quals és vibrar, produir so. Per tant el públic és l'agent actiu que contribueix a donar sentit constant a la instal·lació.

Josep-Maria Balanyà, pianista improvisador, compositor i creador sonor. www.balanya.net