MAMT Virtual
 

 
Aprenem jugant
 

 
Logo MAMT Pedagògic
 

 

Pots trobar-nos a:


Facebook
Flickr
Twitter
YouTube
RSS
 
 
Et trobes a:   Portada > Exposicions Temporals > Àlvar Calvet

Àlvar Calvet

Heaven

De l'11 de desembre de 2003 fins el 25 de gener de 2004

Àlvar Calvet

L'autor, Àlvar Calvet, neix a Tremp el 1965, viu a Tarragona i exerceix com a professor a l'Escola d'Art i Disseny de Reus.

Introducció a l'obra de l'autor: A partir del 1990 presenta un treball bàsicament interactiu i participatiu que en els últims anys es caracteritza per ésser més profundament social, amb col·laboracions de diferents col·lectius com en el treball "Víctimes i botxins" del 2001 realitzat amb presoners, o en el treball "Somnis paral·lels" del 2002 realitzat amb la col·laboració de 10 malalts d'esquizofrènia al Centre de dia de l'Institut Pere Mata de Reus. Això és motivat per la preocupació de l'artista pel distanciament entre art i públic i alhora és el resultat d'una recerca pedagògica dirigida cap a la resposta de senzilles o fins i tot simples qüestions com: que és art i que no ho és?, qui és l'autor d'una obra artística? (qui la pensa o qui la realitza?), qui és artista i qui no?, etc. Fa un any va presentar a Tarragona una mostra titulada "Red, red, ret", on els "coautors" van ser persones dedicades professionalment al sexe. Tot i haver plantejat de fa temps la qüestió de l'autoria d'un treball artístic, l'artista presenta en aquesta exposició una novetat en la línia del seu treball: la inclusió en un museu juntament amb les seves obres, peces realitzades totalment per "no artistes".

El projecte Heaven, és el resultat d'un taller de pintura que va impartir l'autor a la "Escuela de Vida" de Los Palacios y Villafranca (Sevilla) sota el títol de Heaven (entès el terme com a paradís). Els alumnes van ser persones en procés de desintoxicació amb les que l'autor va conviure.

Un primer espai, presenta set obres, configurades cadascuna per 5 "pintures", 4 d'aquestes (les més petites) van ser pintades en successives fases pels alumnes de Sevilla i representen la seva idea de paradís. El 5è element, (el més gran), representa el retrat dels participants en el taller i alhora és el que permet donar nom a la peça. Aquests últims elements han estat el resultat d'una convivència intensa amb els retratats: Benito, Fali, Francisco, José, José María, Juan y Rafael.

Un segon bloc (en un altre espai), és format per 3 elements. El primer d'ells configurat novament per set grans peces, també de fusta, recolzades a la paret, amb llum blava pel darrera i, que representen un fragment de cel amb els seus corresponents núvols. En aquest espai l'ambient és de penombra la qual cosa convida a l'espectador a contemplar els altres dos elements presents a la sala: un faristol i una peanya. Damunt el faristol hi trobem un llibre que conté les preguntes realitzades per l'autor als col·laboradors: qui ets?, quina experiència has tingut amb les drogues?, t'has sentit mai en el paradís?, que és pera tu el paradís? ,etc. En el mateix lloc i com a final del recorregut, trobem una peanya amb una edició de cartells que el visitant es pot endur com a "souvenir" de l'exposició. Cada cartell conté 7 línies, cada línia ha estat realitzada per cadascuna de les persones en procés de desintoxicació i en conseqüència porta el seu nom.

En motiu de l'exposició Àlvar Calvet ha editat també 600 bolígrafs i 300 calendaris.