MAMT Virtual
 

 
Aprenem jugant
 

 
Logo MAMT Pedagògic
 

 

Pots trobar-nos a:


Facebook
Flickr
Twitter
YouTube
RSS
 
 
Et trobes a:   Portada > Exposicions Temporals > Maties Palau Ferré<...

Maties Palau Ferré

Maties Palau Ferré i el seu paradís

Del 16 de setembre al 23 d'octubre

Palau Ferre

Maties Palau Ferré (24-8-1921 - 1-1-2000) ha estat considerat el pintor de la vila de Montblanc, un qualificatiu que es va guanyar per dret propi. L'estimació vers la seva terra fou proverbial. Ell considerava que allí s'hi donaven totes les condicions que necessitava per produir la seva obra. Hi va viure gairebé tota la vida, i hi va dedicar la seva producció.
Estudià Belles Arts a Barcelona. Començà a exposar en mostres col·lectives: Exposició Nacional de Belles Arts de Barcelona (1951), VII Saló d'Octubre a Barcelona (1954), III Biennal Hispanoamericana d'Art (1955). Va tenir la primera exposició individual el 1956 a la Sala Gaspar de Barcelona. El 1957 exposà a l'Ateneu de Madrid i a la National Book de Londres. Aquest mateix any va rebre una beca del govern francès per perfeccionar els estudis a l'Escola de Belles Arts de París. El 1961 va tornar a la capital francesa de nou becat pel govern francès. A París va participar en diverses mostres col·lectives. Aquest mateix any va establir-se definitivament a Montblanc. Des d'un bon començament, a més de la pintura, treballà la ceràmica i, anys més tard, es dedicà també a l'escultura.
La seva obra pictòrica la podem dividir en tres grans temes: Montblanc, fil conductor de la seva obra; la dona, i les flors i les seves natures mortes.
Molt aviat, Palau Ferré va assolir el seu llenguatge, caracteritzat per un intens cromatisme, composicions molt ben estructurades i per una influència cubista: ús de plans de color, diferents punts de vista en una mateixa obra i certs trets fisonòmics de les seves figures.
Després d'un seriós i greu problema que va tenir amb un marxant que el va portar a cremar part de la seva obra, abandona la pintura a l'oli i comença a pintar amb tinta xinesa. Crea una tècnica pròpia que li va permetre obtenir uns colors especialment brillants i transparents.
Palau Ferré ha estat un cas excepcional al nostre medi. Va viure únicament i exclusivament de la seva obra. No va voler deixar mai la seva població, ni estava preocupat per exposar. Al seu estudi hi arribaven els clients i col·leccionistes d'arreu del món i sobre el seu treball hi va escriure una bona part dels crítics i estudiosos de l'art al nostre país.
Fou un pintor i un home solitari, que es trobava molt bé entre la gent humil i treballadora de la seva població. Orgullós de la seva feina, va mantenir la seva independència des de l'inici fins al final, amb un objectiu molt concret: fer l'obra que volia, i ho va aconseguir.