MAMT Virtual
 

 
Aprenem jugant
 

 
Logo MAMT Pedagògic
 

 

Pots trobar-nos a:


Facebook
Flickr
Twitter
YouTube
RSS
 
 
Et trobes a:   Portada > Exposicions Temporals > JOSEP M. JUJOL A LES...

JOSEP M. JUJOL A LES COMARQUES DE TARRAGONA

Una visió de Joan Alberich

Del 19 d’abril al 23 de juny de 2002

JOSEP M. JUJOL A LES COMARQUES DE TARRAGONA

Justificació de l’exposició

El plantejament que guia, a nivell teòric, aquesta exposició és el de mostrar la relació existent entre Gaudí y Jujol. Una relació que enriquí tots dos  arquitectes i que, com es lògic per edat i per mestratge, havia d’exercir una notable influència sobre el deixeble.  Com va dir Solà Morales, …Aquesta és una  herència que Jujol conservarà tota la seva vida i amb la que mai pretendrà establir distàncies.  Però també hem  de tenir en compte que Jujol …acabarà produint  una obra tan lligada a Gaudí com autònoma respecte del seu magisteri.

Així doncs hem volgut posar en relleu algunes d’aquestes relacions, - aprofitant l’excel·lent obra fotogràfica de Joan Alberich - però no vistes com una còpia o una imitació, sinó com una conseqüència natural, en el seu procés creador, més enllà de les afinitats personals dels dos artistes del Camp de Tarragona.

... Josep M. Jujol ha estat estudiat per una gran part dels millors teòrics i historiadors del nostre país, els quals n’han demostrat la vàlua i les aportacions dins d’un concepte d’art integral que, a més de l’arquitectura, inclou la pintura, l’escultura i el disseny. Tanmateix les obres realitzades a les comarques de Tarragona no han tingut fins ara la deguda projecció i el reconeixement que els correspon, excepció feta d’algunes de singulars com el Teatre Metropol, la Casa  Bofarull i l’església de Vistabella.  

En aquest sentit cal destacar l’excel·lent  treball de Joan Alberich, qui ha fet un exhaustiu recorregut fotogràfic per aquest sector de la cartografia jujoliana. D’aquest extens material l’autor n’ha seleccionat catorze actuacions, en les quals es posa de manifest el treball de l’arquitecte. Es mostren obres poc conegudes i fins i tot d’alguna de la qual no teníem cap fotografia, com és el cas de la capella de les Oblates, a la ciutat de Tarragona.

El fotògraf aconsegueix  guiar la mirada de l’espectador, en un passeig  que invita a la contemplació de detalls que ens permeten entendre la resta de l’obra, o bé ens presenta composicions generals des d’angles o enquadraments particulars. En cada imatge ha volgut ressaltar els aspectes que ha considerat  més definitoris i que a  la vegada ofereixen una panoràmica global de la producció  tarraconense de l’arquitecte.

Dr. Antonio Salcedo Miliani. Universitat Rovira i Virgili.